Banning Leergang 2025: Oorlog en Vrede

De Banningleergang is een jaarlijkse serie bijeenkomsten van de Banning Vereniging over een concrete vraag of thema. Samen met deskundigen kijken we vanuit verschillende perspectieven naar een maatschappelijk vraagstuk. Deelname aan de leergang kost 75 euro (25 euro voor minima en studenten). De leergang is officieel onderdeel van het scholingsaanbod van de Partij van de Arbeid, maar staat open voor iedereen. De bijeenkomsten vinden plaats in het centrum van Utrecht en starten om 18.00u met een eenvoudige broodmaaltijd. Rond 21.00u ronden we af. 

Het aantal plaatsen is beperkt, dus wacht niet te lang met aanmelden! Dat kan via deze link.

Je aanmelding wordt altijd bevestigd en is definitief na betaling van de bijdrage. 


In zijn eerste grote toespraak als secretaris-generaal van de NAVO heeft Mark Rutte gezegd dat we “niet klaar zijn voor wat er de komende vier of vijf jaar op ons afkomt”. Het is “tijd om ons geestelijk voor te bereiden op oorlog” en “we zijn niet in oorlog, maar we hebben ook niet echt vrede op dit moment.” Met de uitspraken van Rutte, de terugtrekkende bewegingen van de VS en de spanningen in grote delen van de wereld lijken veel vragen die lang ver weg waren voor veel mensen weer terug te zijn. Wat is er nodig voor vrede en veiligheid? Hoe verhoudt zich dat tot onze waarden van vrijheid, rechtvaardigheid en (internationale) solidariteit? Hoe kunnen we werken aan vrede?

Vraagstukken rond oorlog en geweld raken direct existentiële kwesties, diepe levensovertuigigen en zelfs gewetensvragen. Het gaat om leven en dood, om verwoesting versus vooruitgang, om de prijs voor vrijheid (en de vraag welke vrijheid en welke prijs), om mensbeeld en om de legitimering van geweld, door wie, door wat, en hoe. Kortom het is een onderwerp waar volop de interactie tussen geloof, levensovertuiging en politieke stellingname aan de orde is. Daarom gaan we hier op 4 avonden over in gesprek met wetenschappers, experts en politici. 

28 mei: Rolien Stasse

Rolien Sasse is sinds februari 2023 directeur van Pax. Pax is de grootste vredesorganisatie van Nederland en kreeg in 2017 met enkele andere organisaties de Nobelprijs voor de vrede. Pax werkt aan de bescherming van burgers tegen oorlogsgeweld, aan het beëindigen van gewapend geweld en het opbouwen van inclusieve vrede. Pax pleit niet voor een algehele ontwapening, maar wel voor het verbieden van wapens die veel burgers treffen, zoals chemische en nucleaire wapens of clustermunitie. Pax kijkt daarvoor naar een brede aanpak met het internationaal recht als kader, waarin diplomatie, defensie en internationale samenwerking gezamenlijk worden ingezet.

4 juni: prof Pieter Vos

Prof.dr. Pieter Vos is hoogleraar Ethiek en Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht aan de Protestantse Theologische Universiteit. Zijn onderzoek richt zicht o.a. op ethische vragen over oorlog en vrede, rechtvaardigheid en verzoening, mede met het oog op de inzet van de krijgsmacht voor vrede en veiligheid in de wereld. We gaan in gesprek over ideeën rondom rechtvaardige oorlog en rechtvaardigde vrede. In tijden van oorlog blijken mensen tot de vreselijkste dingen in staat te zijn. Moeten we dan principieel tegen iedere vorm van oorlog zijn? Of is deelname aan een oorlog soms wel te rechtvaardigen, bijvoorbeeld als het bedoeld is om zwakke burgers te beschermen en vreedzaam samenleven mogelijk te maken?

11 juni: TBA

25 juni: Trineke Palm

Trineke Palm is de directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. Daarvoor promoveerde ze aan de Vrije Universiteit Amsterdam als politicoloog, op onderzoek naar de ontwikkeling van het EU veiligheids- en defensiebeleid. Ook werkte ze als onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht en de Nederlandse Defensieacademie verdiepte ze haar kennis ten aanzien van defensievraagstukken. We gaan in gesprek over hoe Europa zich opstelt in de nieuwe geopolitieke verhoudingen. De EU is ooit mede opgericht als bevorderaar van vrede, maar klopt dat nog wel? Zijn we in staat onze waarden te verdedigen en wat moeten of kunnen we daarvoor doen?